preview

Родинки

Опубліковано: 2019-01-04

Немає, напевно, такої людини, яка б не мала жодної родимки. Хтось ставиться до них байдуже, хтось – з інтересом, хтось – з побоюванням, знаючи, що це – потенційне джерело небезпечної хвороби, меланоми шкіри.

Що таке родимка?
Родимка (невус) – це доброякісне новоутворення шкіри. Воно складається з меланоцитів, тобто клітин, які синтезують пігмент, що забарвлює шкіру. Якщо меланоцити мутують, утворюються злоякісні клітини. Вони швидко переростають у пухлину – меланому. Яку небезпеку становить меланома?

Вона проростає кілька шарів шкіри, піддаючи її руйнуванню. В результаті цього пухлина по лімфатичних та кровоносних судинах проникає в легені, печінку, головний мозок та інші органи. Порушення діяльності таких важливих внутрішніх органів веде до невтішного прогнозу.

Меланома зустрічається не так вже й рідко. На початку ХХ століття на 100 000 чоловік реєструвалося 14 випадків захворювання на цю небезпечну хворобу. На жаль, відзначено тенденцію не тільки до збільшення захворюваності. Серед жертв цього захворювання все більше і більше дітей та молоді.

До факторів ризику, що сприяють переростанню родимки в меланому, належать:

Генетична схильність.
Ендокринні порушення.
Гормональні зміни у організмі. Так, при статевому дозріванні, вагітності та після пологів з'являється велика кількість нових родимок.
Травмування родимки. Якщо це сталося, слід терміново звернутися до лікаря. У жодному разі не можна припікати родимку зеленкою чи йодом.
Надмірне перебування на сонці. Причому небезпеки піддаються як світлошкірі, і темношкірі люди. Не забувайте користуватися сонцезахисним кремом з потрібним ступенем захисту, наносячи при цьому на родимки товстий шар. Усіми шляхами уникайте обгорання на сонці – це дуже небезпечно.

Які симптоми мають вас насторожити?

Інтенсивне зростання родимки;
Зміна розмірів та форми родимки;
Сверблячка і хворобливі відчуття;
Лушпиння, зморщування;
Випадання волосся з родимки;
Кровоточивість;
Зміна кольору родимки (нерівномірне забарвлення).

У всіх цих випадках негайно звертайтеся до лікаря.

Існує дуже небезпечне переконання: «Якщо родимка почала перероджуватись у меланому, то процес уже не зупинити». Тому людина починає вдаватися до «страусової політики», відганяючи від себе негативні думки. А тим часом, як і при будь-якому раковому захворюванні, дуже важливий час. Не забувайте про те, що процес перетворення звичайної родимки на злоякісне утворення триває досить довго. І життя людини можна врятувати.

√ Пам'ятайте:

Напередодні літа, коли сонце стає активніше, ймовірність розвитку патологічних захворювань шкіри різко зростає!

До або після літньої засмаги дуже важливо бути впевненим у тому, що шкіра в порядку: відсутні новоутворення, пігментні плями, почервоніння, свербіж та подразнення. Якщо Вас щось турбує, не відкладайте візит до фахівця, запишіться на консультацію онколога. Прийом лікаря-онколога нашого центру дозволить з високим ступенем точності діагностувати захворювання, визначити заходи щодо профілактики та лікування. У рамках консультації наш спеціаліст за результатами первинного огляду та досліджень підготує методику лікування. Ми гарантуємо максимально високу якість проведених досліджень, забезпечимо максимальну безпеку у процесі забору зразків для проведення досліджень та відповідально подбаємо про Ваше здоров'я! І пам'ятайте: якщо вчасно здатися лікареві, можна уникнути безлічі неприємних проблем.

Довідка:

Ще в 1985 році Роберт Фрідман запропонував мнемонічне правило ранньої діагностики меланоми ABCDE, зване ще "Абеткою меланоми" (російськомовна інтерпретація - правило "АКОРД").

A - Asymmetry, асиметрія родимки;

B – border irregularity, край родимки нерівний, рваний;

C - color, забарвлення (колір) неоднакове у різних частинах родимки;

D – diameter, розмір (діаметр) родимки більше 6 мм;

E - evolving, динаміка (зміна) родимки: збільшення розміру (зростання) родимки; зміна кольору родимки; поява скоринок, тріщин, кровоточивість родимки; випадання волосся з родимки чи зникнення шкірного малюнка.

За наявності однієї чи кількох із цих ознак слід терміново звернутися до лікаря.

Повернутися назад
Запис на прийом
Контактний номер
Результат Досліджень