preview

Щеплення від кліщового енцефаліту

Опубліковано: 2019-01-04

Переносником кліщового енцефаліту є іксодові кліщі, що мешкають у лісах Сибіру, ​​європейської частини Росії, Японії. Зараження відбувається при укусі кліща, при його роздавлюванні або поїданні зараженого продукту харчування, наприклад, коров'ячого або козячого молока. Оскільки ускладнення кліщового енцефаліту можуть бути вкрай серйозними, необхідно визначити заражений кліщ чи ні. Варто відзначити, що далеко не всі кліщі заражені енцефалітом, лише 0,5-1%. Щоб визначити, чи є кліщ енцефалітним, його поміщають у банку і відвозять до лікарні. Протягом 30 діб після укусу необхідно спостерігатися у лікаря, якщо підвищилася температура або з'явився висип, потрібна термінова консультація інфекціоніста.

Для того, щоб не зіткнутися з такою серйозною та неприємною проблемою, як кліщовий енцефаліт, використовують так звані інактивовані вакцини.

Що таке інактивовані вакцини?
Це вакцини, які містять у собі вбитий вірус. Вони використовуються для щеплення як дітей, так і дорослих. Щеплення дітей раннього віку, а також вагітних жінок проводиться або при екстрених випадках, або при серйозному ризику зараження кліщовим енцефалітом.

Найчастіше щеплення від кліщового енцефаліту роблять або восени, або взимку. Пояснюється це досить просто – у ці пори року кліщ перебуває у сплячці.

Вакцина вводиться дитині або дорослому двічі, при цьому перерва становить три місяці. Потім через рік після першого щеплення дозу вводять повторно. Ревакцинацію після цього проводиться раз на три роки. Варто розуміти, що якщо хоча б одна реактивація пропущена, захист від захворювання серйозно слабшає, тому Вам доведеться повторно пройти початкову вакцину.

Серед кілька тимчасових протипоказань, за яких не можна робити щеплення – загострення хронічного захворювання, а також ГРЗ. Після загострення або ГРЗ має пройти не менше двох тижнів, після чого необхідно терміново зробити щеплення. Якщо ж вакцина не імпортна, а російська, то перерву має залишити цілий місяць. Існують і постійні протипоказання – це нестерпність вакцини.

Для чого це потрібно?
Справа в тому, що завдяки введенню вакцини імунітет навчається не лише розпізнавати вірус, а й боротися з ним. Крім того, після першої вакцинації у крові з'являються антитіла (або, як їх ще називають, імуноглобуліни), які, зустрівши вірус, знищують його. Перед вакцинацією необхідно обов'язково пройти огляд терапевта або педіатра.

Повернутися назад
Запис на прийом
Контактний номер
Результат Досліджень