preview

Нове у діагностиці алергії

Опубліковано: 2019-01-04

Визначення субкласів IgG до харчових алергенів.

У наші дні алергічні захворювання належать до найпоширеніших. Статистика свідчить, що кожен третій житель України страждає на прояви алергічних реакцій. Необхідною умовою ефективного лікування та успішної профілактики алергічних захворювань та реакцій є визначення першопричини її виникнення.

Найбільш поширені клінічні прояви харчової алергії пов'язані з класичними симптомами алергії (атопічний дерматит, кропив'янка, анафілаксія, алергічний риніт), симптомами, пов'язаними із шлунково-кишковим трактом (нудота, розлад кишечника, біль у животі), є дані про зв'язок підвищеної харчової мігрень, синдром хронічної втоми. У частині випадків реакції непереносимості їжі пов'язують за участю імуноглобулінів класів IgG, імунних комплексів, механізмами клітинного імунітету, не імунними механізмами (дефіцит ферментів).

Антитіла класу IgG до харчових алергенів – потенційний фактор не IgE-опосередкованих реакцій підвищеної чутливості до компонентів їжі.

Цей вид досліджень з'явився в арсеналі клінічної лабораторної діагностики відносно недавно. Теоретично він ґрунтується на даних наукових досліджень, що демонструють, що певні субкласи IgG можуть бути пов'язані з реакціями дегрануляції базофілів та активації системи комплементу (включеними в механізми алергії та анафілаксії), та спостереженнями випадків поєднання атопії з присутністю в сироватці крові антитіл I Висока концентрація.

Підвищена чутливість до компонентів їжі здебільшого має у своїй основі імунні механізми, пов'язані з IgE (харчова алергія).

Лабораторна діагностика не-IgE-опосередкованих реакцій харчової непереносимості може включати тестування на присутність в крові IgG-антитіл до різних харчових алергенів. IgG-опосередковані реакції підвищеної чутливості до їжі відносяться до реакцій уповільненого типу, вони спостерігаються при тривалому надходженні певного алергену з їжею. Результати тестування на присутність IgG до харчових алергенів нагадують оптимальну зміну дієти з винятком або ротацією окремих компонентів їжі, що може помітно покращити стан пацієнта.

Слід зазначити, що клінічне значення факту виявлення в крові пацієнта значної кількості IgG до харчових алергенів неоднозначно, інтерпретація отриманих даних утруднена тим, що позитивний результат може бути варіантом норми, виявлені імуноглобуліни класу G можуть виконувати функції блокуючих антитіл, які зменшують вираженість алергічних реакцій. за участю специфічних IgE.

Тестування на IgG антитіла до панелі харчових алергенів доцільно проводити в комплексі інших досліджень у важких випадках діагностики харчової непереносимості, результати інтерпретації підлягають лікарем-алергологом.

Список алергенів: авокадо, коров'яче молоко, ананас, морква, апельсин, диня, арахіс, м'який сир, баклажан, овес, банан, огірок, баранина, оливки, бета-лактоглобулін, горіх коли, виноград, палтус, глютен, яловичина, перець чилі, лохина, персик, грейпфрут, петрушка, волоський горіх, пшениця, гречана крупа, пшоно, гриби печериці, плямиста квасоля, груша, дріжджі пекарські, жито, дріжджі пивні, сардини, зе p.Capcsicum, свинина, суниця, селера, індичка, насіння соняшнику, йогурт, зливу, казеїн, соєві боби, кальмар, стручкова квасоля, камбала, рис, сир бринза, капуста броколі, сир чеддер, капуста качанна, кава, тростинний цукор, краб, тунець, креветки, кабачок, кролик, устриці, кукурудза, форель, кунжут, хек, тютюн, цвітна капуста, курка, цільне зерно ячменю, лимон, чорний чай, лосось, часник, цибуля, швей , олія вершкове, шоколад, мед, яблуко, мигдаль, яєчний білок, молоко до з'ї, яєчний жовток.

Повернутися назад
Запис на прийом
Контактний номер
Результат Досліджень