preview

Дерматоскопія

Опубліковано: 2019-01-04

Цифрова дерматоскопія - це вид дослідження шкірних утворень із багаторазовим збільшенням та виведенням зображення на монітор комп'ютера, що дає можливість уточнити діагностику ранніх стадій меланоми.

Для проведення діагностики шкірних захворювань використовують апарат «Дерматоскоп». Даний апарат дозволяє отримати на моніторі кольорове якісне зображення з високою роздільною здатністю для точної та достовірної діагностики.

Лікарі-дерматологи клініки мають унікальну можливість детально побачити зміни форми та кольору тканин, функціональні та структурні зміни за рахунок електронного збільшення. Комп'ютерний відеозапис діагностики дозволяє зберігати та накопичувати базу даних, порівнювати та редагувати зображення.

У всіх людей є родимки в тій чи іншій кількості. Поява нових родимок – процес нормальний, але що більше родимок з'являється, то вище стає ризик розвитку меланоми. У 80% меланома розвивається з уже існуючих родимок, тому надзвичайно важливо вчасно помітити зміни та пройти спеціальну діагностику.

Переваги дерматоскопії:

Даний метод дослідження не має протипоказань
Процедура відрізняється простотою
Є нетравматичним методом дослідження
Дає можливість отримати результат протягом кількох хвилин.

Оскільки дерматоскопія відноситься до візуальних методів дослідження - протипоказань до неї не існує. Однак цей метод рекомендований на ранніх стадіях захворювання.

На які зміни родимки слід звертати увагу?
Ознаки меланоми:

А – асиметрія, коли умовна вісь, проведена через родимку, ділить її на дві неоднакові частини;
Край, якщо край родимки нерівний, зубчастий, трохи рваний;
О – Відтінок, будь-які вкраплення, гранули чи прожилки, особливо сірого, чорного чи рожевого;
Р - Розмір, що більший розмір родимки, то вище ризик її переродження, хоч і невеликий (1-2 мм), діаметр не виключає можливість розвитку пухлини;
Д - Динаміка або поява будь-яких змін - збільшення розміру, товщини, зміна кольору, кровоточивість, поява скоринок на поверхні.

Потрібно стежити за станом та кількістю своїх родимок. Якщо їх стає більше, а їх розміри збільшуються, змінюється форма та колір – потрібно обов'язково звернутися до лікаря.

І особливо уважними слід бути влітку, коли сонце стає найактивнішим. Необхідно пам'ятати, що надмірна кількість ультрафіолетового випромінювання може спровокувати розвиток злоякісних клітин у небезпечній родимці.

Крім того, є сенс проводити дерматоскопію при механічному пошкодженні родимки або травмах. Якщо Ви зачепили родимку гострим предметом, мочалкою або травмували її і вона кривить, потрібно неодмінно здатися фахівцеві.

Будь-яке новоутворення на шкірі, що особливо активно зростає і змінює колір і форму, має бути перш за все оглянуто фахівцем і піддано дерматоскопії.

Повернутися назад
Запис на прийом
Контактний номер
Результат Досліджень