preview

Ваша дитина почала заїкатися?

Опубліковано: 2019-01-04

Дуже часто батьки дитини із заїканням звертаються за першою допомогою до логопеда. Це дуже правильно та необхідно. Проте, нерідко за цим станом ховаються деякі захворювання, якими має займатися дитячий невролог. Як правило, ці хвороби пов'язані з органічним ураженням нервової системи (наприклад, дистонія) і вимагають зовсім іншого лікування та діагностики. Тому діти із заїкуватістю обов'язково повинні бути оглянуті дитячим неврологом для проведення диференціальної діагностики. Також неврологи роблять медикаментозні призначення, які можуть значно прискорити процес оздоровлення дитини.

Насамперед, зупинимося на такому розладі мови, як ЗАЇКАННЯ.

Заїкуватість (логоневроз) - складне порушення мови, що проявляється розладом її нормального ритму, мимовільними зупинками в момент висловлювання або вимушеними повтореннями окремих звуків та складів. Інакше кажучи, заїкуватість — це порушення ритму і плавності промови, що породжує утруднення в усному спілкуванні.

Здорова людина 7-10 відсотків мови вимовляє з перериванням - повторює окремі слова або фрази (звуки: е-е, м-м, або вигуки). Однак, коли перерви у мові становлять понад 10 відсотків, це вже заїкання. У той час, як для більшості людей мова вважається чимось самим собою зрозумілим, люди, що заїкаються, зазнають неймовірних труднощів при використанні мовлення у повсякденному житті.

У дітей найчастіше заїкуватість виникає у віці від двох до п'яти років, причому хлопчики страждають на цей дефект мови в 4 рази частіше дівчаток. Дуже важливо не пропустити перші ознаки заїкуватості: мова дитини невпевнена, неплавна, з частими повторами слів, пов'язана з видимою напругою і часто засмучує її. Іноді дитина раптово замовкає і зовсім відмовляється говорити.

У мові дитини, яка страждає на заїкуватість, спостерігається повторення окремих складів, звуків, вимушені зупинки. Це виникає через пароксизмальне скорочення м'язів мовного апарату, які можуть бути:

тонічні (напруга, тривала неможливість подолати «збій» у мові)
клонічні (повторення окремих складів чи звуків, зазвичай на початку слова)
тоніко-клонічні

Розрізняють заїкуватість за течією:

Постійна — заїкуватість присутня завжди за всіх ситуаціях і формах промови.

Хвилеподібна — заїкуватість не зникає остаточно: то з'являється, то зникає.

Поворотна (рецидивна) - дефект мови зникає та з'являється знову. Іноді після досить тривалих періодів промови без запинок.

Види заїкуватості за клінічними формами
Існує дві форми логоневрозу: невротична та неврозоподібна. В основі поділу лежать різні причини та механізми розвитку.

Неврозоподібна форма має на увазі неврологічний дефект. При цьому можливе виникнення невротичних реакцій, але перебіг заїкуватості мало залежить від них. Діти, які страждають на неврозоподібне заїкання, пізно починають говорити, розвиваються повільніше за однолітків.

При невротичній формі заїкуватості відбувається нормальний або ранній мовний та моторний розвиток, відсутні неврологічні порушення. Запинки з'являються на тлі стресу. Виразність невротичного заїкуватості залежить від функціонального стану: у спокійній обстановці діти говорять нормально, але при стресі не можуть сказати жодного слова через сильні мовні судоми.

Заїкуватість виникає найчастіше у віці від 2 до 6 років. У цей час у дитини максимально активно формується фразова мова, а отже саме мовна функція стає найуразливішою областю психіки. Хлопчики втричі більше схильні до заїкуватості, ніж дівчатка.

Причини заїкуватості
Головною причиною є спадкова схильність, а психотравмуюча ситуація може нашаровуватися.

Має значення «погана» обстановка у ній: сварки батьків, суворе ставлення до дитини, непослідовність у вихованні старших членів сім'ї.

Відставання у мовному розвитку та бурхливий розвиток мови.

Буває, що дитина наслідує промови оточуючих, прагне висловити свої думки, збивається, плутається в звуках і теж починає заїкатися. Деякі діти мимоволі наслідують заїкаючого або копіюють його промову.
Заїкуватість може бути викликана захворюваннями нервової системи.
Проблеми з промовою можуть бути пов'язані з хворобами мовних органів (глотки, гортані, носа) або виснаженням нервової системи.
Заїкуватість може бути викликано сильним психоемоційним потрясінням.
Якщо батьки недостатньо працювали над формуванням промови малюка, у дитини може виникнути скоромовлення, порушення звуковимови, виголошення слів на видиху. Іноді заїкуватість проявляється через перевантаження дитини мовним матеріалом, що особливо не відповідає віку.
Заїкуватість частішає при перевтомі, під час хвороби, у разі сімейних чи шкільних неприємностей, у період зростання зубів та у перехідному віці.

Хронічні захворювання є причиною розвитку порушень мови, але можуть посилити вже існуючі. Спостерігається деяка залежність від погоди, сезону та раціону харчування.

Лікування заїкуватості
Будь-які порушення мови, у тому числі заїкуватість, найкраще вдається скоригувати за максимально раннього початку лікування. У даний час розроблено безліч методик лікування заїкуватості – від лікарських препаратів та акупунктури до спеціальних антизаїкальних пристроїв та комп'ютерних програм.

Лікування заїкуватості є прямий чи опосередкований вплив на мовну функцію, що призводить до поліпшення стану. Зважаючи на те, що заїкання має виражену функціональну, особистісну та соціальну сторони, його лікування обов'язково містить терапевтичну, педагогічну та реабілітаційну складові.

Насамперед необхідно визначити тип заїкуватості — від цього залежатиме, що робити далі.

Зазвичай доводиться працювати відразу кільком фахівцям: неврологу, логопеду, психологу, використовувати традиційні методи лікування та нетрадиційні.

Найчастіше при стресі, хворобах деякі м'язи спазмуються і залишаються у такому стані довго. Напружуються вони під час негативних емоцій. Напруга накопичується, і виникають звані міофасціальні освіти — ущільнені ділянки м'язової тканини, які створюють перешкоди передачі нервового імпульсу. У цій ситуації може допомогти остеопатія, завдяки якій відновлюється нервове регулювання мови.

У лікуванні заїкуватості необхідна допомога психолога, який допоможе знайти травмуючу обставину та допомогти подолати її.

Завдання логопедичного лікування полягає у звільненні мови від напруги, в усуненні неправильності вимови та вихованні чіткої артикуляції та ритмічного, плавного, виразного мовлення. Логопед проводить артикуляційну гімнастику, логопедичний масаж, дихальні вправи. Дитина тренує діафрагму, змушуючи її брати участь у процесі голосоутворення, вчиться дихати глибоко, робить голосові зв'язки рухливішими, що дозволяє їм тісно стулятися під час розмови.

Досить ефективні методи лікування заїкуватості у дітей з використанням комп'ютерних програм, які синхронізують слуховий та мовний центри дитини. За допомогою програми можна програвати певні ситуації, які виникають під час спілкування, наприклад, заперечення, гнів, невдоволення.

Медикаментозне лікування залежить від причини, форми та тяжкості захворювання.

Діти групи ризику, які можуть виникнути заїкуватість.

Спадковий фактор: діти, які мають у рідні заїкаються осіб та діти, які мають у своєму оточенні людей із заїканням;

Діти з тривожними рисами характеру чи конфліктні ситуації у сім'ї;

Діти із затримкою мовного розвитку віком від 3-6 років;

Діти з раннім прискореним мовним розвитком, коли пред'являються непосильні для дитини вимоги та відбуваються інформаційні навантаження;

Діти з двомовністю: раннє вивчення двох та більше мов провокує зниження адаптивних можливостей центральної нервової системи;

Соціально депривовані діти, які проводять більшу частину свого часу за комп'ютером та телевізором, оскільки це джерело інформаційного навантаження нервової системи.

Декілька простих правил батькам, дотримання яких має допомогти дитині подолати заікуватість:

зберігати зоровий контакт із малюком, коли йому важко говорити;
не перебивати та давати самостійно закінчувати свою промову;
стежити за власним темпом мови, говорити повільніше і зупинятися після кожного питання;
скоротити кількість питань, що задаються дитині, щоб знизити у неї почуття тиску;
у діалозі з дитиною будувати короткі та прості пропозиції;
не робити йому привілеї у зв'язку із заїканням, він так само, як і всі, повинен підкорятися правилам у сім'ї та бути дисциплінованим;
переглянути спосіб життя сім'ї, він не повинен бути хаотичним і метушливим;
стежити за тим, щоб дитина не перезбуджувалася і не надто втомлювалася;
не розглядати заїкуватість як проблему, адже тривоги батьків діти чудово перехоплюють, і це починає їх пригнічувати та заважати лікуванню.

Повернутися назад
Запис на прийом
Контактний номер
Результат Досліджень