preview

Меланома

Опубліковано: 2019-01-04

Меланома – агресивна злоякісна пухлина, що утворює метостази практично у всіх органах. Розвивається з меланоцитів – клітин шкіри, що синтезують пігмент, що фарбує засмаглу шкіру, родимі плями або ластовиння, звідки і походить назва онкологічного захворювання «Меланома». Рак шкіри в структурі онкологічної захворюваності займає третє місце, меланома увійшла в розряд двадцяти неоплазій людини, що найчастіше спостерігаються. Збільшення числа новохворих становить 4-8%, найближчими роками очікується подальшого приросту. Складає 4% від усіх злоякісних новоутворень.

Небезпекові знаки меланоми: А-К-О-Р-Д. Родимка, яка перероджується досить легко розпізнати, оскільки має характерні ознаки, які легко запам'ятати:

А - асиметрія, коли умовна вісь, проведена через родимку ділить її на дві неоднакові частини;
К - Край, якщо край ролики нерівний, зубчастий, трохи рваний;
О – Відтінок, будь-які вкраплення, гранули чи прожилки, особливо сірого, чорного чи рожевого;
Р - Розмір, що більший розмір родимки, то вище ризик її переродження, хоч і невеликий (1-2 мм.), діаметр не виключає можливість розвитку пухлини;
Д - Динаміка або поява будь-яких змін - збільшені розміри, товщини, зміна кольору, кровоточивість, ґрунтування скоринок на поверхні.

АКОРД

Зміна розміру, форми або кольору вже існуючого невуса або поява на шкірі нової плями – це найважливіший сигнал про можливий розвиток меланоми.

Ще однією ознакою є наявність на шкірі плями, що відрізняється від навколишніх невусів (симптом «гидкого каченя»).

Присутність будь-якої із зазначених ознак потребує консультації дерматолога.

Фактори ризику для розвитку меланоми (фактор ризику не є визначальним. Зовсім не означає розвиток захворювання наявність навіть декількох факторів. Завжди дуже складно визначити вклад фактора ризику в розвиток злоякісної пухлини, навіть якщо у пацієнта з меланомою є той чи інший фактор ризику):

Наявність ластовиння або тенденція до їх появи.
Світла шкіра та волосся, блакитний колір очей.
Наявність двох і більше доброякісних родимок.
Наявність однієї і більше атипових невусов (великих родимок з нерівними краями чи фарбуванням).
Ультрафіолетове випромінювання (основний фактор ризику розвитку меланоми - це ультрафіолетове випромінювання. Воно пошкоджує генетичний матеріал клітин шкіри. Сонячне випромінювання є головним джерелом ультрафіолету. УФ так само випромінюють лампи для засмаги в соляріях. Ризик розвитку меланоми, високий у людей, від таких джерел).
Відвідування солярію (Американські онкологи Університету Міннесоти остаточно довели шкоду засмаги в критих соляріях для шкіри - за їх словами, така засмага підвищує ризик меланоми, Дослідження показало, що ймовірність розвитку меланоми приблизно в 3 рази вища серед користувачів UVB-оснащених сучасних 4 рази більше у тих, хто ходив до солярію з UVA-випромінюючими пристроями).
Тяжкі сонячні опіки в анамнезі, особливо в дитячому віці.
Наявність меланоми у родичів.
Вік. (Нерідко меланома виявляється у молодих людей, але найчастіше вона виникає в літньому віці. У людей молодше 30 років меланома - одна з найпоширеніших злоякісних пухлин. При схильності до меланоми у спадок пухлина може з'являтися і раніше 30 років).
Стать – меланома частіше зустрічається у чоловіків.
Вплив на шкіру хімічних канцерогенів (зокрема тютюнового диму).
Травматизація родимок.

Профілактика меланоми
Деякі заходи допомагають знизити ризик розвитку меланоми, але запобігти її можна не завжди.

Уникайте впливу УФ променів

Захист шкіри від впливу УФ випромінювання – це найкращий спосіб зниження ризику розвитку меланоми. Існують чотири основні способи, що допомагають обмежити вплив УФ-випромінювання:

Головний убір.
Сонцезахисні окуляри для захисту очей та чутливої ​​шкіри біля них.
Одяг.
Сонцезахисні креми.

Раннє виявлення меланоми
Самообстеження.

Дуже важливим є щомісячний самостійний огляд шкіри. Щоб вчасно виявити зміни шкіри, необхідно знати особливості зростання невусів та інших позначок на шкірі. Бажано проводити самообстеження шкіри при хорошому освітленні і навпроти дзеркала на повний зріст.

Про всі нові вогнища на шкірі або про зміну розміру, форми або кольору вже існуючих утворень слід негайно повідомити лікаря. Будь-які незвичайні дефекти шкіри, виявлення, припухлості, зміна зовнішнього вигляду шкіри або звичних відчуттів можуть бути ознаками меланоми.

За наявності великої кількості родимок рекомендується щомісячний самостійний огляд стану шкіри та регулярне спостереження дерматолога.

Анкета для виявлення меланоми

При підозрі на меланому пацієнт повинен отримати консультацію дерматолога.
Повернутися назад
Запис на прийом
Контактний номер
Результат Досліджень