preview

ГЕПАТИТ А. РИЗИКИ. Вакцинація.

Опубліковано: 2020-08-12

Розпал літа! Сонце, подорожі, свіжі фрукти та овочі, спека та спрага! Купання у річці, морі, басейні! Яку небезпеку містять усі ці чудові літні справи?

Перше, що спадає на думку - кишкові інфекції. Але сьогодні йдеться про інфекцію, яка передається так само, як кишкові інфекції, але вражає головний орган, який очищає організм людини – печінку.

Гепатит А, відомий так само, як хвороба Боткіна.

Збудник: вірус гепатиту А(HAV). На відміну від гепатитів B, C, D, E, передається фекально-оральним шляхом. Досить стійкий у зовнішньому середовищі вірус, але швидко інактивується кип'ятінням води, хлоруванням, обробкою поверхонь дезінфікуючими засобами, що містять хлор.

Декілька фактів про гепатит А.

Як заражаються?

Близький контакт із хворим, немите фрукти та овочі, брудні руки, забруднена питна вода, заковтнута вода у природних водоймах та басейнах, невеликий відсоток передається через сексуальні контакти.

Як протікає?

Цікавий факт, що більшість дітей віком до 6 років переносять гепатит А досить легко, іноді навіть безсимптомно. А ось дорослі хворіють набагато важче. Іноді спалах гепатиту А у дитячих колективах діагностують лише тоді, коли хворобу виявляють у дорослих співробітників.

Імунітет проти вірусу гепатиту А формується протягом усього життя.

Початок хвороби може бути грипоподібним або схожим на диспепсію. Жовтяниця з'являється на 3-7 день. Зазвичай дитина починає в цей момент почуватися краще.

Важливі симптоми:

жовтяниця;
збільшення печінки;
темна сеча;
кал світло-сірого кольору;
загальна слабкість.

Ранній лабораторний маркер – підвищення у крові ферментів печінки (АлТ, АсТ) та IgM до HAV.

Лікування
Немає жодної специфічної терапії проти вірусного гепатиту А і знищити його в організмі не можна. Лікування симптоматичне. У важких випадках при вираженій інтоксикації та суттєвих змінах у роботі печінки буває необхідна госпіталізація, проведення інфузійної терапії. Якщо перебіг не важкий, лікуватися можна вдома, що обмежують дієти не застосовують.

Важливо! Захворілих ізолюють терміном від 1 до 2 тижнів.

А тепер гарна новина!

Гепатит А можна запобігти вакцинації!

В Україні зареєстровано 2 вакцини. Це рекомендована МОЗ України вакцинація.

-Хаврікс1440 для дорослих та Хаврікс720 для дітей. Дозволено вакцинацію з 12 міс, 2 дози з інтервалом 6-12 міс.
-Комплексна вакцина Твінрікс (гепатити А та В), початок так само з 1 року, схема 0-1-6 міс.

Якщо ваша дитина контактувала в колективі з хворим на гепатит А можна провести екстрену вакцинацію. Умови: якщо малюк молодший за 12 місяців, необхідна одна ін'єкція імуноглобуліну, якщо старше року — розпочати вакцинацію зазначеними вакцинами не пізніше 2 тижнів після контакту.

Бажаємо здоров'я та прекрасного, безпечного літа!


Повернутися назад
Запис на прийом
Контактний номер
Результат Досліджень